QinQ with access to management VLAN

User avatar
jjonsson
Associate
Associate
 
Posts: 326
Joined: Wed Nov 05, 2014 12:30 pm
Location: Denmark
Has thanked: 35 times
Been thanked: 64 times

QinQ with access to management VLAN

Wed Sep 26, 2018 4:18 am

Hi!

I have a management VLAN for my UBNT equipment (and the Netonix switch) = VLAN20
I want to have management access to equipment on PtP link (VLAN20) while also passing QinQ VLAN for 2 clients. Is that possible ?
How do I setup QinQ for that scenario ?
I have WS-26-400-AC with port 1 for client 1 and port 2 for client 2. Access Point (PtP) is on port 3. Other end has WS-6-MINI with port 3 for client 1 and port 4 for client 2 and Station (PtP) on port 5.
Any help is appreciated....

uberdome
Member
 
Posts: 55
Joined: Thu Sep 08, 2016 6:58 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Re: QinQ with access to management VLAN

Wed Sep 26, 2018 10:00 am

Based on your description, I don't think you need QinQ, I think you just need a few VLANs.

Let's say:
Client 1 : VLAN1001
Client 2 : VLAN1002
MGMT : VLAN20

For the WS-26-400-AC:
Port 1 for client 1 : Set VLAN1001 to T
Port 2 for client 2 : Set VLAN1002 to T
Port 3 for Access Point (PtP) : Set VLAN1001, VLAN1002, and VLAN20 to T

For the WS-6-MINI:
Port 3 for client 1 : Set VLAN1001 to T
Port 4 for client 2 : Set VLAN1002 to T
Port 5 for Access Point (PtP) : Set VLAN1001, VLAN1002, and VLAN20 to T

Then, of course, make sure your MGMT VLAN is tagged where it needs to be to get service to one of the switches.

I understand as long as they have their traffic wrapped in the QinQ VLAN tag for their system, the Netonix won't bother checking the VLAN type.

uberdome
Member
 
Posts: 55
Joined: Thu Sep 08, 2016 6:58 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Re: QinQ with access to management VLAN

Wed Sep 26, 2018 10:14 am

Alternatively, if you need transparent connections for the customers (where they don't add their own QinQ tag):

For the WS-26-400-AC:
Port 1 for client 1 : Set VLAN1001 to Q
Port 2 for client 2 : Set VLAN1002 to Q
Port 3 for Access Point (PtP) : Set VLAN1001, VLAN1002, and VLAN20 to T

For the WS-6-MINI:
Port 3 for client 1 : Set VLAN1001 to Q
Port 4 for client 2 : Set VLAN1002 to Q
Port 5 for Access Point (PtP) : Set VLAN1001, VLAN1002, and VLAN20 to T

I'd be interested to know how it works for you.

User avatar
jjonsson
Associate
Associate
 
Posts: 326
Joined: Wed Nov 05, 2014 12:30 pm
Location: Denmark
Has thanked: 35 times
Been thanked: 64 times

Re: QinQ with access to management VLAN

Wed Sep 26, 2018 4:53 pm

Clients need to be able to pass what VLAN they want, without I'm loosing access to VLAN20 (Management).

Can they do that with your example ?

uberdome
Member
 
Posts: 55
Joined: Thu Sep 08, 2016 6:58 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Re: QinQ with access to management VLAN

Wed Sep 26, 2018 7:37 pm

I understand the second example would do that successfully. I have not actually used it in that particular configuration, though, so you should test to verify.

User avatar
mike99
Associate
Associate
 
Posts: 603
Joined: Tue Nov 25, 2014 10:53 am
Location: Quebec, Canada
Has thanked: 84 times
Been thanked: 191 times

Re: QinQ with access to management VLAN

Wed Sep 26, 2018 8:08 pm

uberdome second answer is correct, Q for customer port and VLAN tagged or trunked between switch.

Return to General Discussion

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 16 guests